Їстівний лопух відрізняється від свого дикорослого родича

Їстівний лопух відрізняється від свого дикорослого родича

Цього року Україна отримає перший вітчизняний сорт овочевого лопуха. На Чернігівщині селекціонери дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН, завершують сортове випробування та планують передати новий сорт до державного реєстру, повідомляє Інформаційний портал Чернігівщини.

До цього часу селекцію лопуха в Україні проводили тільки в лікарському напрямку. Але овочевий лопух відрізняється від лікарського та свого дикорослого родича.

«По-перше, це — прямий, а не розгалужений коренеплід, менша вегетативна маса та компактність рослини. Головна його перевага — це товарність коренеплоду», — пояснює розробник першого вітчизняного сорту овочевого лопуха, молодший науковий співробітник дослідницької станції «Маяк» Олександр Позняк.

Для використання в овочівництві підходить і молоде листя, і молоді черешки лопуха. Їх вживають у ранньовесняний період. Загалом же овочевий лопух є культурою сезонного використання, хоча взимку також можна споживати корисний овоч.

«Восени після того, як викопують коренеплоди, їх запісковують у сховищах, і потім можна взимку використовувати не тільки корінь, але й робити вигоночну культуру — посадити у вазон, поставити на підвіконня і вирощувати молоде листя на салати», — розповідає про особливості вживання незвичайного овоча селекціонер.

 

Лопух — культура дворічна. Особливо цінною ця рослина є для людей, які страждають на цукровий діабет.

«У коренях лопуха міститься інулін (це природний пробіотик, знижує рівень цукру і холестерину в крові). Використовувати його можна у будь-якому вигляді: на салати, чаї, можна тушкувати, відварювати чи смажити. Молоді листки можна додавати в салат чи робити з них голубці. Черешки використовують як спаржу. А щоб позбутись легкої гіркоти, лопух треба відварити», — розповідає Олександр Позняк.

За словами селекціонера, ця культура у вирощуванні невибаглива, але, як і всі овочі, любить воду, тож на поливі будуть соковитіші зелень та корінь.

Свій сорт Олександр Позняк вважає дуже перспективним, планує передати його в державне сортовипробування вже цього року. Вихідну форму науковець купував у Японії. Для того, щоб вивести новий сорт, обирав ще кілька форм, і з допомогою методу полікросу перезапилював рослини між собою. Селекційна робота з лопухом тривала роками, бо окрім полікросу, селекціонер проводив постійні добори на вирівняність, стабільність та якість коренеплоду. В результаті науковець отримав належний за товарними якостями продукт. Вміст інуліну в його сорті становить 7%.

До слова, овочевий лопух — не єдиний «екзотичний» овоч, який має високий вміст інуліну.

Олександр Позняк проводить селекцію інуліновмісних рослин і з іншими культурами. Зокрема, йому вдалося вивести сорт скорцонери Іспанська сила та вівсяного кореня Прометей. Ці коренеплідні культури, які містять інулін, минулого року внесли в держреєстр. Насіння цих культур має попит. Їх вважають делікатесними овочами.

А цьогоріч готують до передачі в реєстр новий сорт хризантеми овочевої та цибулі багатоярусної. До окупації Криму Україна мала овочеву хризантему Еліксир, але цей сорт було втрачено. Тож завдяки чернігівським селекціонерам у нас з’явиться новий власний сорт їстівних хризантем.

SuperAgronom.com

Новини Дніпра