Цього року Україна отримає перший вітчизняний сорт овочевого лопуха. На Чернігівщині селекціонери дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН, завершують сортове випробування та планують передати новий сорт до державного реєстру, повідомляє Інформаційний портал Чернігівщини.
До цього часу селекцію лопуха в Україні проводили тільки в лікарському напрямку. Але овочевий лопух відрізняється від лікарського та свого дикорослого родича.
«По-перше, це — прямий, а не розгалужений коренеплід, менша вегетативна маса та компактність рослини. Головна його перевага — це товарність коренеплоду», — пояснює розробник першого вітчизняного сорту овочевого лопуха, молодший науковий співробітник дослідницької станції «Маяк» Олександр Позняк.
Для використання в овочівництві підходить і молоде листя, і молоді черешки лопуха. Їх вживають у ранньовесняний період. Загалом же овочевий лопух є культурою сезонного використання, хоча взимку також можна споживати корисний овоч.
«Восени після того, як викопують коренеплоди, їх запісковують у сховищах, і потім можна взимку використовувати не тільки корінь, але й робити вигоночну культуру — посадити у вазон, поставити на підвіконня і вирощувати молоде листя на салати», — розповідає про особливості вживання незвичайного овоча селекціонер.
Лопух — культура дворічна. Особливо цінною ця рослина є для людей, які страждають на цукровий діабет.
«У коренях лопуха міститься інулін (це природний пробіотик, знижує рівень цукру і холестерину в крові). Використовувати його можна у будь-якому вигляді: на салати, чаї, можна тушкувати, відварювати чи смажити. Молоді листки можна додавати в салат чи робити з них голубці. Черешки використовують як спаржу. А щоб позбутись легкої гіркоти, лопух треба відварити», — розповідає Олександр Позняк.
За словами селекціонера, ця культура у вирощуванні невибаглива, але, як і всі овочі, любить воду, тож на поливі будуть соковитіші зелень та корінь.
Свій сорт Олександр Позняк вважає дуже перспективним, планує передати його в державне сортовипробування вже цього року. Вихідну форму науковець купував у Японії. Для того, щоб вивести новий сорт, обирав ще кілька форм, і з допомогою методу полікросу перезапилював рослини між собою. Селекційна робота з лопухом тривала роками, бо окрім полікросу, селекціонер проводив постійні добори на вирівняність, стабільність та якість коренеплоду. В результаті науковець отримав належний за товарними якостями продукт. Вміст інуліну в його сорті становить 7%.
До слова, овочевий лопух — не єдиний «екзотичний» овоч, який має високий вміст інуліну.
Олександр Позняк проводить селекцію інуліновмісних рослин і з іншими культурами. Зокрема, йому вдалося вивести сорт скорцонери Іспанська сила та вівсяного кореня Прометей. Ці коренеплідні культури, які містять інулін, минулого року внесли в держреєстр. Насіння цих культур має попит. Їх вважають делікатесними овочами.
А цьогоріч готують до передачі в реєстр новий сорт хризантеми овочевої та цибулі багатоярусної. До окупації Криму Україна мала овочеву хризантему Еліксир, але цей сорт було втрачено. Тож завдяки чернігівським селекціонерам у нас з’явиться новий власний сорт їстівних хризантем.
SuperAgronom.com