Новий метод дозволяє виявити непереносимість глютену без тривалих і болісних процедур. Аналіз показав точність у 97% випадків
Австралійські науковці розробили інноваційний аналіз крові, що дозволяє значно швидше та легше діагностувати целіакію — імунну реакцію на глютен.
Тест виявляє специфічний імунний маркер (інтерлейкін-2), який з’являється в організмі після споживання глютену. Про відкриття повідомляється у журналі Gastroenterology, передає The Guardian.
Целіакія виникає, коли організм не може нормально перетравлювати глютен -білок, що міститься у пшениці, житі, ячмені та вівсі. У людей з цим захворюванням глютен провокує запалення слизової оболонки кишечника, викликаючи біль, здуття, спазми та інші неприємні симптоми.
Сьогодні для діагностики необхідно протягом щонайменше тижня вживати глютен перед здачею аналізів -і цей процес часто супроводжується виснажливими симптомами. Саме тому мільйони людей, за словами одного з авторів дослідження Джейсона Тай-Діна, живуть із недіагностованою целіакією.
Новий тест дозволяє уникнути цього етапу. Вчені пропонують змішувати зразки крові з глютеном в лабораторії, щоб побачити, чи з’являється інтерлейкін-2. Під час дослідження на майже 200 учасниках метод показав точність у 97% випадків.
«Тест технічно дуже простий, тому його можна легко адаптувати до рутинного лабораторного тесту», — запевняють дослідники.
Однак деякі експерти застерігають: у людей, які приймають імуносупресанти, тест може бути менш чутливим. Цей аспект ще потребує додаткового вивчення.
Раніше повідомлялося, що японські науковці розробили пластик, який здатен повністю розчинитися у морській воді.